Turizm sektöründe bürokrasi sorunlarına bir yenisi daha eklendi. Yabancı çalışma izinleri ve ikamet işlemleri zaten kangrendi artık kanserde oldu.
Bildiğiniz gibi turizm sektöründe her yıl yüzlerce yabancı işçi, çeşitli ülkelerden ülkemize gelerek çalışmaktadır. Bu personeller turizm sektörünün olmazsa olmaz ihtiyacıdır. Özellikle turizm işletmeleri sezonluk olması nedeni ile çalışma izinleri alma konusunda sorunlar yaşamaktadır. Turizm sezonunun 7 ay olduğu bütün kamu kurumları tarafından bilinmesine rağmen, göç idaresi ve Uluslararası işgücü genel müdürlüğünün bu durumdan haberdar olmadıkları görülmektedir.
Konu yabancı çalışma izin prosedürü ve süreç
Şöyle ki; yabancı çalışma izinleri 2 türlü yapılmaktadır.
Birincisi şekil; (Yurtiçinden yapılan başvuru)
Yabancı personel ülkemize turist olarak giriş yapar, sonra kendisine çalışacağı işletmeyi bulur ve anlaşır. İzin müracaatlarına başlanır. Burada ilk yapılması gereken Göç idaresinden ikamet izninin alınmasıdır. sonrasında çalışma bakanlığının uluslararası işgücü genel müdürlüğüne (UİGM) internet üzerinden başvuru yapılır, ilgili belgeler sisteme yüklenir, onay süreci beklenir ve harç ödemeleri yatırıldıktan sonra yabancı işçinin izni onaylandığı bilgisi gelir ve sgk girişi yapılarak işçi çalıştırılmaya başlanır.
İkinci şekil; (Yurtdışından yapılan başvuru)
Yabancı personel ile yurt dışındaki takipçiler vasıtası ile anlaşılır. İlgili yabancı, kendi ülkesindeki Türk konsolosluğuna giderek ilgili belgelerle müracaat eder ve konsolosluk kendisine bir referans numarası verir. Bu referans numarası ile işveren; UİGM’nin internet sitesine, istenen belgeleri sisteme yükleyerek başvuruyu yapar. Onay süreci beklenir ve harç ödemeleri yatırıldıktan sonra yabancı işçinin izni onaylandığı bilgisi gelir ve işçi ilk uçakla ülkeye çalışma vizeli olarak giriş yapıp, sgk girişi yapılarak işçi çalıştırılmaya başlanır.
Her iki şekilde de, işverenin bu işlemleri ve evrakları tamamlaması başından sonuna kadar geçen süre maksimum 2 gündür. Ancak bu izinlerin ilgili kamu kurumları tarafından onaylanması süreci;
Yurt dışından yapılan başvurularda 2-3 ay arasında,
Yurt içinden yapılan başvurularda ise 5-6 ay arasında sürmektedir.
Evet! Evet!
Yanlış duymadınız!
Şaka değil!
Bende yanlış yazmadım zaten!
“6 ay”
Durum şöyle oluyor. Türkiye’ye turist olarak giriş yapmış olan yabancı personel göç idaresinden ikamet izni için randevu alması gerekiyor.
Örnek vermek gerekirse bugün 1 Nisan olduğunu düşünelim. Yabancı personel internet sitesi üzerinden göç idaresine başvuruyu yapıyor, Ancak en erken randevu tarihi 3 ay sonrasına gün veriliyor (1 temmuz).
3 ay sonra evraklar ile göç idaresine gidiyor, işlemi tamamlıyor ve 15 gün sonra (15 temmuz) ikamet onaylanıyor.
Sıra geliyor işverenin UİGM sistemine müracaat işlemine. 15 temmuz’da müracaat ettiniz, yaklaşık 2 ay sonra (15 eylül) izin onaylanıyor. 16 eylül’de personeli işe başlatabilirsiniz.
Hayırlı olsun.
Artık 45 gün çalışabilirsiniz, 31 ekim tarihinde sezon bitiyor.
Süreç tamamen bu şekilde işliyor.
Bu arada şayet evrakların birinde eksik var ise; o personelden artık umudunuzu kesin.
İlgili kamu kurumlarını göreve davet ediyorum.
26.04.2018
Murat Tokat
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
murat_tokat_50@hotmail.com